Sernik makowy

Wspaniały przepis na nowy, ciekawy sernik. Tym razem zamiast tradycyjnego sernika pieczonego na spodzie z ciasta upiekłam sernik jedynie na warstwie ziaren maku. Krem cytrynowy najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy produkt w sklepie. Jeżeli ktoś aż tak bardzo nie przepada za makiem, można zmiejszyć jego ilość. np. o połowę. Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam ziaren z laski wanilii, co nadało ciastu równie intensywnego smaku.


Nadzienie: 
  • 1 szklanka ziaren maku
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 500 g sera Ricotta
  • pół szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka kremu cytrynowego

Krem cytrynowy:
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • 75 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka

Wykonanie:
  1. Twaróg sernikowy i ser Ricotta miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy cukier i ubijamy przez 2 minuty. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie ubijając całość po dodaniu każdego, a następnie wlewamy skondensowane mleko i wanilię, po czym ubijamy przez kolejną minutę. Dodajemy mak i używając szpatułki dokładnie mieszamy masę, aby równomiernie go rozprowadzić.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200˚C i smarujemy grubą warstwą masła okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Dno i boki tortownicy posypujemy grubą warstwą maku, zsypując jego nadmiar z powrotem do pozostałych ziaren.
  3. Przelewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i delikatnie wyrównujemy wierzch, postukując formą o blat. Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy kolejne 40 minut do czasu, gdy ciasto nie będzie jeszcze całkowicie ścięte.
  4. Pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w tortownicy. Gdy ciasto wystygnie, delikatnie rozsmarowujemy na powierzchni krem cytynowy i posypujemy pozostałymi ziarenkami maku. Gdy krem się zetnie, zdejmujemy boki tortownicy, ciasto jest gotowe do podania.


Krem cytrynowy:
  1. W żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą podgrzewamy cukier, masło, skórkę i sok z cytryny, mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie dość ciepła.
  2. Dodajemy jajka i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, aby je całkowicie rozbić. Wciąż mieszamy, podgrzewając do momentu, gdy masa przylgnie do łyżki, co oznacza, że jajka zgęstniały.
  3. Należy uważać, aby nie doprowadzić polewy do wrzenia, ponieważ wówczas jajka się zetną. Gotowy krem pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie rozprowadzamy go na cieście.

SMACZNEGO :)

Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata".
 
  • Mój sernik pomimo wspaniałego wyglądu, niestety nie do końca był udany. Wyszedł mi zbyt rzadki, dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się dlaczego tak się stało.
  • Przepisy z książki "Najlepsze ciasta świata" zostały przygotowane i przetestowane dla piekarników z wymuszonym obiegiem powietrza, dlatego jeżeli korzystamy z piekarnika gazowego lub elektrycznego, musimy piec ciasta do 10 minut dłużej lub zwiększyć temperaturę piekarnika o 10 st. C i piec ciasto tyle czasu, ile podano w przepisie.
  • Mimo wszystko sernik makowy  był pyszny i szybko zniknął :)
 

Comments

Popular Posts