Sernik makowy
Wspaniały przepis na nowy, ciekawy sernik. Tym razem zamiast tradycyjnego sernika pieczonego na spodzie z ciasta upiekłam sernik jedynie na warstwie ziaren maku. Krem cytrynowy najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy produkt w sklepie. Jeżeli ktoś aż tak bardzo nie przepada za makiem, można zmiejszyć jego ilość. np. o połowę. Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam ziaren z laski wanilii, co nadało ciastu równie intensywnego smaku.
Nadzienie:
- 1 szklanka ziaren maku
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 g sera Ricotta
- pół szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 szklanka kremu cytrynowego
Krem cytrynowy:
- starta skórka i wyciśnięty sok z 3 cytryn
- 75 g masła
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
Wykonanie:
- Twaróg sernikowy i ser Ricotta miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy cukier i ubijamy przez 2 minuty. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie ubijając całość po dodaniu każdego, a następnie wlewamy skondensowane mleko i wanilię, po czym ubijamy przez kolejną minutę. Dodajemy mak i używając szpatułki dokładnie mieszamy masę, aby równomiernie go rozprowadzić.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200˚C i smarujemy grubą warstwą masła okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Dno i boki tortownicy posypujemy grubą warstwą maku, zsypując jego nadmiar z powrotem do pozostałych ziaren.
- Przelewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i delikatnie wyrównujemy wierzch, postukując formą o blat. Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy kolejne 40 minut do czasu, gdy ciasto nie będzie jeszcze całkowicie ścięte.
- Pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w tortownicy. Gdy ciasto wystygnie, delikatnie rozsmarowujemy na powierzchni krem cytynowy i posypujemy pozostałymi ziarenkami maku. Gdy krem się zetnie, zdejmujemy boki tortownicy, ciasto jest gotowe do podania.
Krem cytrynowy:
- W żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą podgrzewamy cukier, masło, skórkę i sok z cytryny, mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie dość ciepła.
- Dodajemy jajka i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, aby je całkowicie rozbić. Wciąż mieszamy, podgrzewając do momentu, gdy masa przylgnie do łyżki, co oznacza, że jajka zgęstniały.
- Należy uważać, aby nie doprowadzić polewy do wrzenia, ponieważ wówczas jajka się zetną. Gotowy krem pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie rozprowadzamy go na cieście.
SMACZNEGO :)
Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata".
- Mój sernik pomimo wspaniałego wyglądu, niestety nie do końca był udany. Wyszedł mi zbyt rzadki, dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się dlaczego tak się stało.
- Przepisy z książki "Najlepsze ciasta świata" zostały przygotowane i przetestowane dla piekarników z wymuszonym obiegiem powietrza, dlatego jeżeli korzystamy z piekarnika gazowego lub elektrycznego, musimy piec ciasta do 10 minut dłużej lub zwiększyć temperaturę piekarnika o 10 st. C i piec ciasto tyle czasu, ile podano w przepisie.
- Mimo wszystko sernik makowy był pyszny i szybko zniknął :)
Comments
Post a Comment