Gevulde Koeken
Ciąg dalszy smaków Holandii, a właściwie dopiero początek pieczenia i smakowania tego, co kryje w sobie słodka strona kuchni holenderskiej. Te ciasteczka migdałowe robiłam po raz pierwszy i mimo, że nie było łatwo, to na pewno warto, bo wyszły przepyszne. Masa migdałowa jest bardzo słodka, a ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają chrupiącą skorupkę, która jeszcze bardziej nie pozwala na to, żeby skończyć konsumpcję na jednym ciasteczku. Przepis pochodzi z numeru 10/2011 magazynu "Kuchnia".
Przepis na 12 sztuk:
- Masa migdałowa:
- 120 g mielonych migdałów
- 120 g cukru
- 1 jajko
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1-2 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
2. Ciasto:
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- 250 g mąki
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 12 całych migdałów
- 1 jajko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej robimy ciasto: ucieramy masło z cukrem, dodajemy sok cytrynowy i jajko, potem przesianą mąkę z sodą oczyszczonąi solą. Po dokładnym wymieszniu ciasta wkładamy je na noc do lodówki.
- Następnie przygotowujemy pastę, ucierając wszystkie jej składniki. Powinna powstać łatwa do rozsmarowania masa. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.
- Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta do grubości 3-4 mm. Wycinamy 12 kółek foremką lub szklanką o średnicy 7 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Tak samo przygotowujemy kółka z reszty ciasta - tylko tym razem używamy foremki o średnicy 8 cm. Pośrodku mniejszych kółek kładziemy po łyżce masy migdałowej, pozostawiając wolne brzegi. Przykrywamy większymi kółkami, sklejamy brzegi, delikatnie naciskamy na środku, aby usunąć nadmiar powietrza. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch każdego ciastka. W środek wciskamy po jednym całym migdale i jeszcze raz smarujemy roztrzepanymi jajkami. Pieczemy 12-15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment