Gevulde Koeken

Ciąg dalszy smaków Holandii, a właściwie dopiero początek pieczenia i smakowania tego, co kryje w sobie słodka strona kuchni holenderskiej. Te ciasteczka migdałowe robiłam po raz pierwszy i mimo, że nie było łatwo, to na pewno warto, bo wyszły przepyszne. Masa migdałowa jest bardzo słodka, a ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają chrupiącą skorupkę, która jeszcze bardziej nie pozwala na to, żeby skończyć konsumpcję na jednym ciasteczku. Przepis pochodzi z numeru 10/2011 magazynu "Kuchnia".


Przepis na 12 sztuk:

  1. Masa migdałowa:
  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1-2 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
    2. Ciasto: 
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 12 całych migdałów
  • 1 jajko do posmarowania ciastek

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej robimy ciasto: ucieramy masło z cukrem, dodajemy sok cytrynowy i jajko, potem przesianą mąkę z sodą oczyszczonąi solą. Po dokładnym wymieszniu ciasta wkładamy je na noc do lodówki. 
  2. Następnie przygotowujemy pastę, ucierając wszystkie jej składniki. Powinna powstać łatwa do rozsmarowania masa. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. 
  3. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta do grubości 3-4 mm. Wycinamy 12 kółek foremką lub szklanką o średnicy 7 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Tak samo przygotowujemy kółka z reszty ciasta - tylko tym razem używamy foremki o średnicy 8 cm. Pośrodku mniejszych kółek kładziemy po łyżce masy migdałowej, pozostawiając wolne brzegi. Przykrywamy większymi kółkami, sklejamy brzegi, delikatnie naciskamy na środku, aby usunąć nadmiar powietrza. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch każdego ciastka. W środek wciskamy po jednym całym migdale i jeszcze raz smarujemy roztrzepanymi jajkami. Pieczemy 12-15 minut na złoty kolor. 





Smacznego :) 





Comments

Popular Posts