Focaccia z serem
To wspaniały dodatek do lekkiej kolacji, np. podawana z sałatką z tuńczyka. Ser żółty można zastąpić mozarellą lub oliwkami. Ja posypałam ser ziołami: oregano, rozmarynem i majerankiem. Natomiast Focaccia bez żadnych dodatków doskonale nadaje się na kanapki, do których można dodać pomidory lub inne ulubione warzywa. Smakuje wyśmienicie podawana na ciepło.
Składniki:
- 4oo g mąki
- sól
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 200 g sera żółtego
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- zioła do wyboru: oregano, rozmaryn, natka pietruszki, majeranek
Wykonanie:
- Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 5 łyżek oliwy. Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłej wody z solą, mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut.
- Gotowe wyrośnięte ciasto kroimy na 2 placki tak, aby jeden był trochę większy od drugiego. Niewielką żaroodporną formę smarujemy oliwą i wykładamy większym plackiem. Ser pokrojony w plastry układamy na dolnej warstwie ciasta, possypujemy ziołami i przykrywamy drugim plackiem. Należy dokładnie zlepić brzegi ciasta palcami. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Focaccię smarujemy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚ C. Podajemy na ciepło.
Przepis pochodzi ze stony www.kwestiasmaku.com |
SMACZNEGO :)
Comments
Post a Comment