Focaccia z serem

To wspaniały dodatek do lekkiej kolacji, np. podawana z sałatką z tuńczyka. Ser żółty można zastąpić mozarellą lub oliwkami. Ja posypałam ser ziołami: oregano, rozmarynem i majerankiem. Natomiast Focaccia bez żadnych dodatków doskonale nadaje się na kanapki, do których można dodać pomidory lub inne ulubione warzywa. Smakuje wyśmienicie podawana na ciepło.


Składniki:

  • 4oo g mąki
  • sól
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g sera żółtego
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • zioła do wyboru: oregano, rozmaryn, natka pietruszki, majeranek

     Wykonanie:
    1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 5 łyżek oliwy. Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłej wody z solą, mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut.
    2. Gotowe wyrośnięte ciasto kroimy na 2 placki tak, aby jeden był trochę większy od drugiego. Niewielką żaroodporną formę smarujemy oliwą i wykładamy większym plackiem. Ser pokrojony w plastry układamy na dolnej warstwie ciasta, possypujemy ziołami i przykrywamy drugim plackiem. Należy dokładnie zlepić brzegi ciasta palcami. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    3. Focaccię smarujemy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚ C. Podajemy na ciepło. 


                                                                                                         
    Przepis pochodzi ze stony www.kwestiasmaku.com
                         
    SMACZNEGO :)
     

    Comments

    Popular Posts