Chleb jogurtowy
Ta lekka wariacja klasycznego chleba irlandzkiego smakuje najlepiej prosto z piekarnika. Chlebek jogurtowy jest prosty w przygotowaniu, w wersji bez drożdży. Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Backen".
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 roztrzepane jajko
- 425 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Blachę do ciasta wysmarować masłem i posypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypać do dużej miski.
- Połączyć jajko i jogurt, dodać do suchych składników. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić miękkie, lepkie ciasto. Ciasto ugniatać przez 5 minut na lekko posypanej mąką powierzchni, a następnie uformować z niego okrągły bochenek o wysokości 5 cm.
- Bochenek położyć na przygotowaną blachę i zrobić głębokie nacięcie krzyżowe.
- Chleb piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w 190˚C.
- Wystudzić na kratce i podawać.
Smacznie wygląda:*
ReplyDelete