Chleb jogurtowy

Ta lekka wariacja klasycznego chleba irlandzkiego smakuje najlepiej prosto z piekarnika. Chlebek jogurtowy jest prosty w przygotowaniu, w wersji bez drożdży. Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Backen".


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 425 g jogurtu naturalnego
 

Przygotowanie:
  1. Blachę do ciasta wysmarować masłem i posypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypać do dużej miski.
  2. Połączyć jajko i jogurt, dodać do suchych składników. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić miękkie, lepkie ciasto. Ciasto ugniatać przez 5 minut na lekko posypanej mąką powierzchni, a następnie uformować z niego okrągły bochenek o wysokości 5 cm.
  3. Bochenek położyć na przygotowaną blachę i zrobić głębokie nacięcie krzyżowe.
  4. Chleb piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w 190˚C.
  5. Wystudzić na kratce i podawać.





 SMACZNEGO!!

Comments

Post a Comment

Popular Posts