Salceson - Murzynek

Jest to przepis mojej mamy, odkąd pamiętam zawsze obecny w naszym domu. Nie wiem skąd się wzięła jego nazwa, ale jest na pewno nietuzinkowa. Salceson to po prostu ciasto z jabłkami w wersji murzynka, bardzo słodkie, można dodać mniej cukru i np. tylko jedną czekoladę na polewę. Bardzo polecam miłośnikom wszelkich jabłeczników.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 małe cukry waniliowe (lub 1 duży)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 olejek, np. arakowy
  • 1 duża łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 8-9 dużych jabłek
  •  2 czekolady mleczne na polewę

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W głębokiej misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i za pomocą miksera wszystko dokładnie mieszamy, potem delikatnie łączymy ciasto z jabłkami. Żeby dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przekładam  je do dużego 5-cio litrowego garnka. Następnie wszystko wylewamy  na dużą blachę o wymiarach 30cmx40cm i pieczemy  60 minut w temperaturze 180˚ C.  Gdy ciasto wystygnie, polewamy mleczną czekoladą.








SMACZNEGO!!

Comments

Popular Posts