Salceson - Murzynek
Jest to przepis mojej mamy, odkąd pamiętam zawsze obecny w naszym domu. Nie wiem skąd się wzięła jego nazwa, ale jest na pewno nietuzinkowa. Salceson to po prostu ciasto z jabłkami w wersji murzynka, bardzo słodkie, można dodać mniej cukru i np. tylko jedną czekoladę na polewę. Bardzo polecam miłośnikom wszelkich jabłeczników.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 małe cukry waniliowe (lub 1 duży)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 olejek, np. arakowy
- 1 duża łyżka zimnej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 8-9 dużych jabłek
- 2 czekolady mleczne na polewę
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W głębokiej misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy resztę składników i za pomocą miksera wszystko dokładnie mieszamy, potem delikatnie łączymy ciasto z jabłkami. Żeby dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przekładam je do dużego 5-cio litrowego garnka. Następnie wszystko wylewamy na dużą blachę o wymiarach 30cmx40cm i pieczemy 60 minut w temperaturze 180˚ C. Gdy ciasto wystygnie, polewamy mleczną czekoladą.
Comments
Post a Comment