Babeczki z feta, pomidorami i rozmarynem
Wspaniała odmiana "chleba" z moimi ulubionymi dodatkami. Bez rozmarynu, fety i pomidorków otrzymamy podstawowy przepis na zwykły, biały chleb. Moje pyszne chlebowe babeczki ulepszyłam dodając kilka szuszonych pomidorów. Podzieliłam wszystkie składniki na pół i wyszły mi z ciasta 4 duże kule, które w piekarniku podwoiły swoją obiętość. Palce lizać!! Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego DELICIOUS.
Składniki na 8 babeczek:
- 500g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 150 g sera feta
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 duże, dojrzałe pomidory
Wykonanie:
1. Robimy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę soli, świeże drożdże, oliwę z oliwek i rozmaryn (najlepiej świeżo posiekany). Dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Jeżeli ciasto będzie za suche, dodajemy więcej ciepłej wody.
2. Ugniatamy wszystko, a następnie dodajemy rozdrobniony sera feta i pokrojone pomidory (albo pół na pół z suszonymi pomidorami). Z ciasta formujemy 8 kulek i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
3. Ciasto wkładamy do ośmiu dobrze natłuszczonych i posypanych mąką małych foremek i pieczemy w temperaturze 220˚C przez 20-25 minut.
SMACZNEGO :)
Comments
Post a Comment