Babka kokosowa

Czy jest coś lepszego niż dobra, polska babka? Pewnie wiele rzeczy, ale po upieczeniu tylu wymyślnych ciast i tortów zwykła babka smakuje jeszcze lepiej, taka prosta odmiana. Przepis na babkę pochodzi z książki "Domowe przepisy. Ciasta".


Składniki:

  •  5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka maślanki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g kokosu
  • cukier puder do posypania
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy


Przygotowanie:

Margarynę należy roztopić i przestudzić. W głębokiej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i maślankę, cały czas mieszając. Następnie wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Foremkę na babkę o średnicy 22 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Masę wlewamy do foremki i pieczemy przez 50-60 minut  w temperaturze 180˚ C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy babkę na kratce. Wystudzoną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :) 





Comments

Popular Posts