Babka kokosowa
Czy jest coś lepszego niż dobra, polska babka? Pewnie wiele rzeczy, ale po upieczeniu tylu wymyślnych ciast i tortów zwykła babka smakuje jeszcze lepiej, taka prosta odmiana. Przepis na babkę pochodzi z książki "Domowe przepisy. Ciasta".
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 1 szklanka maślanki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 g kokosu
- cukier puder do posypania
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Margarynę należy roztopić i przestudzić. W głębokiej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i maślankę, cały czas mieszając. Następnie wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Foremkę na babkę o średnicy 22 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Masę wlewamy do foremki i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180˚ C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy babkę na kratce. Wystudzoną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Smacznego :)
Comments
Post a Comment