Najlepszy sernik
Przedstawiam kolejny przepis mojej sąsiadki Wandy, dlatego nazwałam go też Sernikiem á la Wanda :D Ten sernik piekłam już kilkakrotnie, więc jest wypróbowany i sprawdzony. Bez dodatków (ale można oczywiście dodać np. rodzynki), pod pierzynką kokosową, rozpływa się w ustach. Mój ulubiony!!
Składniki na cisto:
- 300 g mąki
- 125 g margaryny
- 1 całe jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 kg chudego sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100 ml oleju
- 600 ml mleka (1,5%)
- 1 aromat cytrynowy
Kokosowa pierzynka:
- białko z 4 jajek
- 100 g kokosu
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć nią dno foremki. Wstawić do lodówki.
- Nastepnie ubić jajka i żółtka z cukrem, dodawać po kolei twaróg, budyń, mleko, cukier waniliowy, olej, aromat cytrynowy. Masę wlać do foremki na wierzch ciasta.
- Foremkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180˚ C.
- Białko ubić z cukrem, dodać kokos i ponownie wymieszać. 15 minut przed końcem pieczenia, ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować masę kokosową na powierzchni.
Ponadto:
- Masa wychodzi bardzo rzadka (to przez tak dużą ilość mleka ;)), ale nie należy się tym przejmować, ponieważ po upieczeniu sernik się nie rozpada i z łatwością można go kroić.
- Tym razem sernik ten zrobiłam z połowy składników, w okrągłej foremce o średnicy 24 cm.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment