Pascha waniliowa
Na polskie stoły wielkanocne trafiła dzięki naszym rodakom z Kresów. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, zawsze jednak z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa słodkich bakalii.
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki (min. 30%)
- 1 laska wanilii
- 1 kg tłustego twarogu
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 100 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- kieliszek rumu
Przygotowanie:
- Śmietanę należy zagotować z laską wanilii, przykryć i zostawić do ostygnięcia.
- Migdały parzymy, obieramy ze skórki i siekamy. Sparzone rodzynki namaczamy
w rumie. - W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Wlewamy ostudzoną śmietanę (wyjmujemy z niej wanilię), mieszamy. Wstawiamy miskę do naczynia z gorącą wodą i mieszając podgrzewamy (ale nie gotujemy!), aż masa zgęstnieje.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny, wszystko mieszamy.
- Masę przekładamy do miski lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy (ja użyłam słoika z wodą). Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu paschę wykładamy na talerz (do góry dnem). Możemy ją udekorować bakaliami i owocami kandyzowanymi.
Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego "Palce lizać".
Dobre rady:
- Migdały do ciasta sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, odcedź i odłóż do ostygnięcia. W ten sposób bez problemu wyciśniesz je z luźnej skórki kciukiem oraz palcem wskazującym.
- Przeznaczony na paschę twaróg musi być świeży i dokładnie odciśnięty. Ja wybrałam dostępny w sklepach twaróg sernikowy, który nie wymaga mielenia. Gotową paschę owiniętą gazą umieściłam w dużym sitku i pozostawiłam na noc w lodówce, by ściekła cała serwatka.
Comments
Post a Comment