Marmurkowe brownies
Bardzo ciemne, gęste i czekoladowe ciasteczko! A właściwie skrzyżowanie pomiędzy ciastem i ciasteczkiem. Brownies różnią się formą i dodatkami. Najczęstszym amerykańskim dodatkiem są orzechy. Można dodać także rodzynki np. namoczone w rumie, skórkę pomarańczową lub kandyzowany imbir. Według legendy, autorka przepisu Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką, pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownies.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 6 łyżek masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 170 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mocnej kawy, np. espresso
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyzka likieru kawowego
Składniki na masę serową:
- 225 g serka smietankowego, np. Philadelphia
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyzki mąki
- 1 łyżka likieru kawowego
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i kawą w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii, likier kawowy i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Serek z masłem ucieramy mikserem na gładką masę, dodajemy cukier i dalej ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę i likier kawowy. Masa ma być rzadka i lejąca.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę 33x23 cm smarujemy masłem. Następnie prawie całe ciemne ciasto wlewamy do formy, zostawiając ok. pół szklanki. Na wierzch wlewamy masę serową i rozprowadzamy równomiernie po cieście. Łyżką nakladamy pozostałe ciasto, delikatnie mieszamy patyczkiem tworząc na powierzchni efekt marmurkowania.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce i podajemy pokrojone na kwadraty.
- Ten pyszny przepis znalazłam w internecie, pochodzi ze strony cincin.cc.
- Mniejsza foremka, tak jak w przepisie bajaderki byłaby lepsza, ale ja użyłam trochę większej (30x40 cm) - taką miałam akurat pod ręką.
- Z konieczności uzyłam kilku zamienników: esencję waniliową zastąpilam 3 kroplami aromatu waniliowego i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Poza tym dodałam aż dwie tabliczki czekolady (200 g), dzieki temu brownie smakuje intensywniej.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment