Keks angielski

Keksy pieczono już w starożytnym Rzymie, w zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu dodawano także miód, przyprawy oraz owoce. Keks angielski to mój debiut!


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mieszanki keksowej
  • 300 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 150 g konfitur wiśniowych
  • 150 ml rumu 

Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalewamy rumem, po 20 minutach odsączamy.
  2. Konfitury podgrzewamy w rondelku, a potem odsączamy na sitku.
  3. Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy kolejno po jednym żółtku (białko odkładamy na bok) i po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia (część mąki zostawiamy do obtoczenia bakalii).
  4. Na koniec mieszamy ciasto z bakaliami oraz mieszanką keksową oprószonymi mąką oraz z wiśniami z konfitury. Dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. 
  5. Dużą formę keksową wykładamy natłuszczonym pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140˚ C, pieczemy 2,5 godziny - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Gotowy keks studzimy w formie. 

 Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"4/2011.


Dobre rady: 
  • Proszek do pieczenia należy najpierw wymieszać i przesiać z mąką. Dzięki temu równomiernie się rozprowadzi, a w cieście podczas pieczenia nie powstaną dziury.
  • Dla lepszego smaku i aromatu rodzynki można także moczyć w wodzie z niewielką ilością olejku rumowego lub arakowego.
  • Aby sprawdzić świeżość suszonych owoców (żurawin, moreli, rodzynek i innych), wrzuć je do miski z gorącą wodą. Te które wypłyną, nie nadają się już do spożycia. 

Smacznego :)

Comments

Popular Posts