Keks angielski
Keksy pieczono już w starożytnym Rzymie, w zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu dodawano także miód, przyprawy oraz owoce. Keks angielski to mój debiut!
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mieszanki keksowej
- 300 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 150 g konfitur wiśniowych
- 150 ml rumu
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewamy rumem, po 20 minutach odsączamy.
- Konfitury podgrzewamy w rondelku, a potem odsączamy na sitku.
- Mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy kolejno po jednym żółtku (białko odkładamy na bok) i po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia (część mąki zostawiamy do obtoczenia bakalii).
- Na koniec mieszamy ciasto z bakaliami oraz mieszanką keksową oprószonymi mąką oraz z wiśniami z konfitury. Dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Dużą formę keksową wykładamy natłuszczonym pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140˚ C, pieczemy 2,5 godziny - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Gotowy keks studzimy w formie.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"4/2011.
Dobre rady:
- Proszek do pieczenia należy najpierw wymieszać i przesiać z mąką. Dzięki temu równomiernie się rozprowadzi, a w cieście podczas pieczenia nie powstaną dziury.
- Dla lepszego smaku i aromatu rodzynki można także moczyć w wodzie z niewielką ilością olejku rumowego lub arakowego.
- Aby sprawdzić świeżość suszonych owoców (żurawin, moreli, rodzynek i innych), wrzuć je do miski z gorącą wodą. Te które wypłyną, nie nadają się już do spożycia.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment