Łatwe ciasto pomaranczowe
Na Wielkanoc zrobię kiedyś mazurka, ale dzisiaj proponuję spotkanie z tartą owocową - zastępcą pana mazurka. Propozycja nie do odrzucenia - bardzo łatwe ciasto pomarańczowe piecze się tylko 20 minut. Wkrótce inne przepisy.
Karmel: 150 g cukru
Ciasto: 3 jajka, 6 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 pomarańczy, 6 łyżek mąki
Oraz: 3 słodkie pomarańcze obrane i pokrojone w plastry
Przygotowanie:
- Robimy karmel: wsypujemy cukier na patelnię, podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając, tylko poruszając patelnią, aż się stopi. Gdy tylko cukier zacznie się rumienić, zdejmujemy patelnię z ognia, a karmel wlewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Równomiernie rozprowadzamy masę po dnie i układamy na niej plastry pomarańczy.
- Robimy ciasto: ubijamy jajka przez 2 minuty aż dwukrotnie zwiększą objętość i dodajemy powoli cukier, stale ucierając. Gdy całość stanie się gęsta i kremowa, dodajemy proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy, ubijamy, aż masa będzie gładka. Delikatnie mieszając, dodajemy mąkę. Zalewamy ciastem pomarańcze w formie.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 ˚ C i pieczemy 20-30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy talerzem i delikatnie odwracamy (aby pomarańcze znalazły się na wierzchu ciasta).
Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego "Kuchnia" nr. 4/2011
Smacznego :)
Dobre rady:
- Przy odwracaniu ciasta należy uważać, aby nie oparzyć się wypływającym z formy gorącym karmelem - najlepiej zrobić to w rękawicach kuchennych.
- Według przepisu ciasto należy od razu po wyjęciu z piekarnika przykryć talerzem i przewrócić (żeby karmel nie zastygł?) Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia, ponieważ karmel nie spełnia dalej żadnej roli i lepiej, żeby nie wylał się na ciasto. Warstwa karmelu na wierzchu byłaby zbyt twarda i niewygodna do krojenia.
- Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło, np. z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment