Vanilla Cupcakes
Po długiej nieobecności nareszcie mogę wrócić do pieczeniai do mojej kuchni. Działo się dużo przez ostanie 4 miesiące, nazbieralo sie wiele przepisów, które chcę jak najszybciej wypróbować. Dziś zaczynam od babeczek o smaku waniliowym. Składniki na krem podzieliłam i dodając kilka kropel barwnika spożywczego powstała kolorowa wariacja. Babeczki można udekorować według uznania. Pomocne będą kolorowe posypki cukiernicze w kształcie gwiazdek, serduszek lub drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd. Przepis wg. Pani Anny Łyczko Borghi pochodzi z internetu:
www.we-dwoje.pl/cupcakes;-;kreatywne;babeczki,artykul,12960.html
www.we-dwoje.pl/cupcakes;-;kreatywne;babeczki,artykul,12960.html
Składniki na 12 babeczek:
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wanilii w proszku
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Najpierw mikserem łączymy cukier i miękkie masło. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodajemy mleko i dalej miksujemy. Masę przelewamy do papilotek włożonych do formy na babeczki lub muffinki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 C przez około 20 minut.
Składniki na krem:
- 100 g miękkiego masła
- 500 g cukru pudru
- łyżeczka wanilii
- 5 łyzek słodkiej śmietany kremówki
Wykonanie:
Słodką śmietanę ubijamy na krem, a nastepnie dodajemy cukier puder, wanilię i masło, dalej miksujemy. Można dodać kilka kropel barwnika spożywczego - ja użyłam koloru czerwonego, żółtego, niebieskiego i zielonego, w ten sposób uzyskujemy przepiękne babeczki. Gotowym kremem dekorujemy babeczki i posypujemy kolorowymi posypkami cukierniczymi.
SMACZNEGO :)
Comments
Post a Comment