Karpatka

Od dawna marzyłam o wypróbowaniu przepisu na karpatkę. Zdecydownie różni się od ciast, które wcześniej robiłam, a więc pozytywna odmiana. Miłym zaskoczeniem było to, że ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu i wychodzi nawet za pierwszym razem!! Z przepisu Pani Doroty.




Składniki na ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1, 25 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem: 

  • 2 kostki masła (400 g)
  • 1/2 litra mleka + 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru 


Przygotowanie:
  1. Wodę i masło podgrzewamy w garnku, kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Mieszamy aż do momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę.
  2. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, dodajemy jedno jajko, ucieramy mikserem i dodajemy pozostałe jajka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na 2 płatach papieru do pieczenia (papier musi być wysokiej jakości z wypustkami, do którego nic nie przywiera) i pieczemy na dwóch płaskich blaszkach (40cm x 35cm) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Pieczemy ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 100 st. i podsuszamy ciasto jeszcze przez ok. 10 minut.  
  4. Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dokładnie studzimy.
  5. Miękkie ciasto ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder, zimny budyń i ucieramy na gładki krem. 
  6. Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem. 








Smacznego :)



Comments

Popular Posts