Karpatka
Od dawna marzyłam o wypróbowaniu przepisu na karpatkę. Zdecydownie różni się od ciast, które wcześniej robiłam, a więc pozytywna odmiana. Miłym zaskoczeniem było to, że ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu i wychodzi nawet za pierwszym razem!! Z przepisu Pani Doroty.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 1, 25 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 kostki masła (400 g)
- 1/2 litra mleka + 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Wodę i masło podgrzewamy w garnku, kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Mieszamy aż do momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę.
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, dodajemy jedno jajko, ucieramy mikserem i dodajemy pozostałe jajka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na 2 płatach papieru do pieczenia (papier musi być wysokiej jakości z wypustkami, do którego nic nie przywiera) i pieczemy na dwóch płaskich blaszkach (40cm x 35cm) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Pieczemy ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 100 st. i podsuszamy ciasto jeszcze przez ok. 10 minut.
- Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dokładnie studzimy.
- Miękkie ciasto ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder, zimny budyń i ucieramy na gładki krem.
- Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment