Fudge Choco Muffins

Kolejna odsłona moich kochanych muffinków. Pieczenie tych babeczek sprawia mi największą radość. Dzisiaj przedstawiam Wam piękne czarnulki z nadzieniem karmelowym i kuweturą z gorzkiej czekolady lub poprostu posypane cukrem pudrem. W sklepie znalazłam dokładnie takie cukierki, jak w originalnym przepisie, ale możecie też użyć jakichkolwiek karmelków, które rozpuszczą się w piekarniku. Przepis ten znalazłam na jednej z moich ulubionych stron internetowych z przepisami kulinarnymi www.lecker.de.


Składniki na 12 sztuk:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 325 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 1/2 rolki cukierków toffi z czekoladą (po 52 g, 24 sztuki), np. Rollo
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem mieszając masę. Następnie w osobnej misce mieszamy mąkę, prosszek do pieczenia i kakao, przesypujemy do masy i wszystko razem dalej mieszamy za pomocą miksera. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy 2 łyżeczki masy kakaowej. Na masę układamy po dwa cukierki toffi, lekko dociskając do dna. Resztę masy rozdzielamy równomiernie na wierzchu, dokładnie zakrywając cukierki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy muffinki ok. 30 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Śmietanę i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej. Połowę muffinków dekorujemy polewą czekoladową, drugą połowę posypujemy cukrem pudrem i gotowe!!






SMACZNEGO :)

Comments

Popular Posts