Tiramisu z brzoskwiniami
To przepis dosyć pracochłonny, ale warty każdego wysiłku. Prawdziwa bomba kaloryczna, doskonale pasuje na większe przyjęcie rodzinne. Wychodzi dużo ciasta, ale mieści się w okrągłej foremce 26 cm, można także użyć foremki kwadratowej. W oryginalnym przepisie należy dodać 400 g konfitury brzoskwiniowej, ja zamieniłam ją na brzoskwinie z puszki, krojąc je drobno w kosteczkę.
Składniki na 8 porcji:
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 800 ml śmietany kremówki
- 400 g serka mascarpone
- 400 g brzoskwiń z puszki
- 10 plastrów białej żelatyny
- 500 g biszkoptów
- 4 filiżanki espresso lub mocnej kawy
- 100 ml likieru kawowego
- kakao do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę na 5 min. zamoczyć w zimnej wodzie. Jajka, żółtka i cukier w ciepłej kąpieli ubić na gładką masę. Żelatynę wyjąć z wody, wycisnąć i dodać do masy. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie połączyć śmietanę, serek mascarpone, brzoskwinie i dodać do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Biszkopty cukrowe polać lub zamoczyć w espresso i likierze, wyłożyć nimi dno foremki. Układać na zmianę krem i biszkopty. Najlepiej odstawić tiramisu do lodówki na całą noc i podawać na drugi dzień posypane kakao.
Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego "Gut Kochen". |
Comments
Post a Comment