Tiramisu z brzoskwiniami

To przepis dosyć pracochłonny, ale warty każdego wysiłku. Prawdziwa bomba kaloryczna, doskonale pasuje na większe przyjęcie rodzinne. Wychodzi dużo ciasta, ale mieści się w okrągłej foremce 26 cm, można także użyć foremki kwadratowej. W oryginalnym przepisie należy dodać 400 g  konfitury  brzoskwiniowej, ja zamieniłam ją na brzoskwinie z puszki, krojąc je drobno w kosteczkę.

Składniki na 8 porcji:
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g brzoskwiń z puszki
  • 10 plastrów białej żelatyny
  • 500 g biszkoptów
  • 4 filiżanki espresso lub mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Żelatynę na 5 min. zamoczyć w zimnej wodzie. Jajka, żółtka i cukier w ciepłej kąpieli ubić na gładką masę. Żelatynę wyjąć z wody, wycisnąć i dodać do masy. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie połączyć śmietanę, serek mascarpone, brzoskwinie i dodać do reszty. Wszystko delikatnie wymieszać. 
  2. Biszkopty cukrowe polać lub zamoczyć w espresso i likierze, wyłożyć nimi dno foremki. Układać na zmianę krem i biszkopty. Najlepiej odstawić tiramisu do lodówki na całą noc i podawać na drugi dzień posypane kakao.



Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego "Gut Kochen".

Comments

Popular Posts