Jabłecznik najprostszy
Jest to jabłecznik według przepisu mojej sąsiadki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zawsze wychodzi przepyszny. Jabłka można zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w grube plastry lub jeszcze inaczej, według upodobania. Ja po kilku próbach wybrałam drugą wersję - bardziej mi odpowiada. Naprawdę polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg jabłek
- cynamon
Wykonanie:
Jajka z cukrem dobrze ubijamy, następnie dodajemy mąkę, cukier, budynie waniliowe w proszku, olej, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połowę ciasta wylewamy na dużą blachę prostokątną, na to układamy pokrojone jabłka i posypujemy cienko cynamonem. Resztę ciasta wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180˚C. Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!
Comments
Post a Comment