Sernik z jagodami
Wspaniały przepis na sernik na zimno z nowym pomysłem na chrupiący spód. Połączenie sucharków i białej czekolady smakuje wyśmienicie. Jogody najlepiej drobno pokroić, ale można je także zmiksować i dodać do kremu. Przepis pochodzi ze strony internetowej lecker.de i na pewno warto tam zatrzymać się na dłużej.
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 25 g tłuszczu kokosowego (np. Palmin)
- 120 g sucharów
- 9 listków białej żelatyny
- 300 g świeżych jagód
- 600 g tłustego serka twarogowego
- 200 ml śmietany 24%
- 125 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany 30%
Przygotowanie sernika z jagodami i białą czekoladą:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy masłem lub olejem. Z 50 g białej czekolady za pomocą noża robimy wiórki i odstawiamy do lodówki.
- Resztę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z tłuszczem kokosowym. Sucharki rozgniatamy (można zmiksować na drobny mak), mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Jagody myjemy i kroimy na małe kawałki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie ok. 5 minut.
- Serek, śmietanę 24%, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny krótko miksujemy na gładką masę. Następnie odciskamy z wody żelatynę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy 5 łyżek kremu, potem resztę i wszystko razem mieszamy. Ubijamy śmietanę. Do kremu dodajemy najpierw pokrojone jagody, potem ubitą śmietanę i mieszamy. Gotowy krem z jagodami rozprowadzamy na kruchym dnie z sucharów. Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na conajmniej 4 godziny. Gotowy sernik dekorujemy wiórkami z białej czekolady.
Smacznego :)
Nie zawsze moje przygody z piekarnikiem można zaliczyć do udanych, stąd taka długa przerwa w dodawaniu nowych przepisów na blogu. Przepis na tartę migdałową z dżemem malinowym wydawał się prosty, jednak coś poszło nie tak. Oceńcie sami:
Comments
Post a Comment