Sernik z jagodami

Wspaniały przepis na sernik na zimno z nowym pomysłem na chrupiący spód. Połączenie sucharków i białej czekolady smakuje wyśmienicie. Jogody najlepiej drobno pokroić, ale można je także zmiksować i dodać do kremu. Przepis pochodzi ze strony internetowej lecker.de i na pewno warto tam zatrzymać się na dłużej.


Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 25 g tłuszczu kokosowego (np. Palmin)
  • 120 g sucharów
  • 9 listków białej żelatyny
  • 300 g świeżych jagód
  • 600 g tłustego serka twarogowego
  • 200 ml śmietany 24%
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietany 30%

Przygotowanie sernika z jagodami i białą czekoladą:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm smarujemy masłem lub olejem. Z 50 g białej czekolady za pomocą noża robimy wiórki i odstawiamy do lodówki.
  2. Resztę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z tłuszczem kokosowym. Sucharki rozgniatamy (można zmiksować na drobny mak), mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. 
  3. Jagody myjemy i kroimy na małe kawałki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie ok. 5 minut.
  4. Serek, śmietanę 24%, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny krótko miksujemy na gładką masę. Następnie odciskamy z wody żelatynę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy 5 łyżek kremu, potem resztę i wszystko razem mieszamy. Ubijamy śmietanę. Do kremu dodajemy najpierw pokrojone jagody, potem ubitą śmietanę i mieszamy. Gotowy krem z jagodami rozprowadzamy na kruchym dnie z sucharów. Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na conajmniej 4 godziny. Gotowy sernik dekorujemy wiórkami z białej czekolady. 



Smacznego :)


Nie zawsze moje przygody z piekarnikiem można zaliczyć do udanych, stąd taka długa przerwa w dodawaniu nowych przepisów na blogu. Przepis na tartę migdałową z dżemem malinowym wydawał się prosty, jednak coś poszło nie tak. Oceńcie sami:


Comments

Popular Posts