Karpatka
Od dawna marzyła mi się karpatka. W końcu znalazłam bardzo dobry przepis. Zdziwiłam się jak proste jest jej przygotowanie, a ponadto wychodzi już za pierwszym razem. Z przepisu Pani Doroty.
Smacznego :)
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 1,25 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 kostki masła (400 g)
- 0,5 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
- Wodę i masło podgrzewamy w garnku, a kiedy zaczną wrzeć zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do momentu kiedy z ciasta uformuje się kula. Wtedy odstawiamy je do ostygnięcia.
- Do ciasta wbijamy 1 jajko, ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy kolejne jajka. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozsmarowujemy na dwóch płatach papieru do pieczenia (papier musi być wysokiej jakości, ja użyłam takiego z wypustkami, do którego nic nie przywiera) i wstawiamy na dwóch blaszkach (40cm x 35cm) do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 st. i podsuszamy ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.
- Budyń waniliowy gotujemy wg. przepisu na opakowaniu (z 0,5 l mleka) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do tego dodajemy zimny budyń i ucieramy wszystko na gładki krem.
- Jeden z płatów ciasta smarujemy kremem, a drugi kładziemy na krem. Gotową karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Comments
Post a Comment