Brytyjskie bułeczki scones
Proponuję wspaniały przepis z książki Jamiego Olivera na bułeczki scones z owocami żurawiny i rodzynkami, ktore można oczywiście zastąpić innymi suszonymi owocami. Scones z łatwością można zamrażać, dlatego opłaca się zrobić ich więcej, aby mieć zapas w zamrażarce. Można wrzucić je od razu do piekarnika, kiedy chcemy uraczyć niespodziewanych gości czymś pysznym. Serwujemy posmarowane konfiturą i mascarpone - nie ma nic lepszego dla podniebienia!
Skladniki na 10 babeczek:
Przgotowanie:
SMACZNEGO!! :D
Skladniki na 10 babeczek:
- 120g mieszanki suszonych rodzynek i żurawiny
- sok pomarańczowy do nasączenia
- 450 g mąki z 5 1/2 proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 duże jajka
- sól
- 5 łyżek mleka + mleko do posmarowania bułeczek
- konfitura domowej roboty, np. wiśniowa
- 150 g mascarpone lub crème double
Przgotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy na 200ºC. Owoce żurawiny i rodzynek zalewamy w misce sokiem pomarańczowym, tak aby wszyskie były zakryte.
- W międzyczasie makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masłem miksujemy do połączenia składników lub wyrabiamy ręcznie na kruszonkę.
- Jajka i mleko ubijamy w osobnej misce. Owoce żurawiny i rodzynek odsączyć z soku, dodać szczyptę soli i połączyć z jajkami i mlekiem.
- Następnie mokre składniki dodajemy do kruszonki, łączymy wszystko i wyrabiamy aż do uzyskania miękkiego suchego ciasta. W razie potrzeby dolewamy mleka.
- Stolnicę i wałek do ciasta posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy do grubości 2 cm. Za pomocą szklanki o średnicy 7 cm wycinamy 10 równych okręgów i układamy na papierze do pieczenia (możliwe, że będzie trzeba ciasto ponownie rozwałkować, aby uzyskać 10 babeczek, ale należy pamiętać, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo).
- Powierzchnię każdego kręgu z ciasta smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka.
- Bułeczki scones wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut aż urosną i będą brązowe. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.
- Każdą bułeczkę przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce konfitury i serka mascarpone i przykrywamy drugą połową. Gotowe! Nie zapomnijcie o filiżance dobrej herbaty :)
SMACZNEGO!! :D
Comments
Post a Comment