Brytyjskie bułeczki scones

Proponuję wspaniały przepis z książki Jamiego Olivera na bułeczki scones z owocami żurawiny i rodzynkami, ktore można oczywiście zastąpić innymi suszonymi owocami. Scones z łatwością można zamrażać, dlatego opłaca się zrobić ich więcej, aby mieć zapas w zamrażarce. Można wrzucić je od razu do piekarnika, kiedy chcemy uraczyć niespodziewanych gości czymś pysznym. Serwujemy posmarowane konfiturą i mascarpone - nie ma nic lepszego dla podniebienia!


Skladniki na 10 babeczek:
  • 120g mieszanki suszonych rodzynek i żurawiny
  • sok pomarańczowy do nasączenia
  • 450 g mąki z 5 1/2 proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 duże jajka 
  • sól
  • 5 łyżek mleka + mleko do posmarowania bułeczek
  • konfitura domowej roboty, np. wiśniowa
  • 150 g mascarpone lub crème double

Przgotowanie:  
  1. Piekarnik nagrzewamy na 200ºC. Owoce żurawiny i rodzynek zalewamy w misce sokiem pomarańczowym, tak aby wszyskie były zakryte. 
  2. W międzyczasie makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masłem miksujemy do połączenia składników lub wyrabiamy ręcznie na kruszonkę.
  3. Jajka i mleko ubijamy w osobnej misce. Owoce żurawiny i rodzynek odsączyć z soku, dodać szczyptę soli i połączyć z jajkami i mlekiem. 
  4. Następnie mokre składniki dodajemy do kruszonki, łączymy wszystko i wyrabiamy aż do uzyskania miękkiego suchego ciasta. W razie potrzeby dolewamy mleka. 
  5. Stolnicę i wałek do ciasta posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy do grubości 2 cm. Za pomocą szklanki o średnicy 7 cm wycinamy 10 równych okręgów i układamy na papierze do pieczenia (możliwe, że będzie trzeba ciasto ponownie rozwałkować, aby uzyskać 10 babeczek, ale należy pamiętać, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo).   
  6. Powierzchnię każdego kręgu z ciasta smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. 
  7. Bułeczki scones wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut aż urosną i będą brązowe. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.
  8. Każdą bułeczkę przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce konfitury i serka mascarpone i przykrywamy drugą połową. Gotowe! Nie zapomnijcie o filiżance dobrej herbaty :)





SMACZNEGO!! :D 

Comments

Popular Posts