Dynia - gwiazda jesieni
Jesienią, jesienią sady się rumienią... A z drzew spada deszcz jabłek, śliwek, gruszek, orzechów. Także z tej pory roku możemy czerpać pełnymi garściami. Z dyni możemy wyczarować wiele wspaniałych dań na ostro lub na słodko. Zupa z dyni, sałatka, dyniowy hummus, tarta dyniowa, babka czy konfitura dyniowa - wszystko to należy wypróbować w długie jesienne wieczory.
Dzisiaj pragnę przedstawić Wam absolutny hit jesieni - babka z dynią stała się moim ulubionym ciastem, ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu i oczywiście wybornie smakuje. Piekłam ją już wiele razy, dalatego zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem.
<<<CIASTO Z DYNIĄ NAJPROSTSZE>>>
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 2 cukry waniliowe
- garść potartej dyni
Przygotowanie:
Białko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy olej i dynię i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ja użyłam prostokątnej blaszki, takiej której używa się np. do pieczenia chleba.
Smacznego :)
Dynia ma ponad 8000 letnią historię i tradycję, ale w naszej kuchni uznanie zyskała dopiero niedawno. Dzięki amerykańskiej tradycji Halloween, dynia przeżywa dziś w kuchni europejskiej prawdziwie zasłużony renesans. Obecnie spotkać ją można nie tylko w sklepach z żywnością organiczną, ale także w najlepszych restauracjach, gdzie stała się cenionym delikatesem. Pochodzi z tropikalnej Ameryki Łacińskiej i Ameryki Południowej, co by wyjaśniało jej dużą potrzebę cieplarnianych warunków, kiedy dojrzewa.
Na podstawie odkryć archeologicznych naukowcy zakładają, że dynia należy do najstarszych roślin uprawnych i spożywczych Ameryki. Najprawdopodobniej już między 5000 a 3000 rokiem p.n.e była uprawiana razem z kukurydzą i fasolą przez Indian, także w Peru i Meksyku, ale dopiero po odkryciu obu Ameryk trafiła na Stary Kontynent. Przedtem w Europie znana była tylko dynia butelkowata (tykwa pospolita), która pochodzi z Afryki. Z wydrążonych owoców sporządzało się naczynia, łyżki, instrumenty muzyczne, a także rzeźby i biżuterię. Poprzez selekcję i uprawę na szeroką skalę w wielu krajach, możemy dziś cieszyć się ponad 800 nazwanymi rodzajami dyni, w których wielu kształtach i kolorach trudno już rozpoznać powszechnie znaną dynię.
Prawie cała dynia znajduje zastosowanie w wielu kierunkach. Cała gruba pomarańczowa dynia jest ulubioną dekoracją jesienną, a wyrzeźbiona i oświetlona służy jako lampion w święto Halloween. Z nasion tłoczy się ciemnozielono-brązowy olej z pestek (zawiera 55% oleju), który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele witamin (A, B1, B2, B6 i E), jak również hamujący raka selen.
Z miąższu dyni można przygotować różnorodne pyszne potrawy. Na całym świecie istnieje niezliczona ilość przepisów. W medycynie już od ponad stu lat wykorzystywane są właściwości pestek z dyni, które pomagają w zwalczaniu dolegliwości pęcherza moczowego i prostaty.
Comments
Post a Comment