CHORWACKIE SMAKI
Wyjeżdżając na upragniony urlop, chcemy przede wszystkim wspominać słońce,
piaszczyste plaże, piękno natury. Jednak udany wypoczynek to wiele więcej niż zdjęcia
i zabytki. Odkrywając region Dalmacji rozciągający się pomiędzy Zadarem a Dubrovnikiem
oraz jego malownicze miasta, parki narodowe, bajkowe wyspy i zatoczki pełne
jachtów, nie można przejść obojętnie obok tego, co oferuje kuchnia chorwacka.
Jedzenie tutaj jest lekkie, bardzo urozmaicone i uważane za jedno z najzdrowszych
na świecie, ponieważ dominują potrawy gotowane na parze oraz z grilla.
Szczególną uwagę należy zwrócić na przekąski, sery, suszone szynki, oliwę,
miód, likiery, marynowane sardynki, różnorodność potraw rybych i owoców morza.
W każdym regionie Chorwacji do przygotowywania potraw używa się świeżych
składników sezonowych najlepszej jakości, a dzięki przystępnym cenom każdy może
się cieszyć wspaniałościami tutejszej kuchni.
Podróżując po Chorwacji i jadając w restauracjach czy u przyjaciół, zauważymy jaki wpływ na typowe dla części kontynentalnej menu mieli Węgrzy oraz Austriacy, gdzie potrawy przyżądza się głównie z cielęciny, jagnięciny i wieprzowiny. Kuchnia nadmorska ze względu na wiekowe panowanie Wenecji zdradza wpływy Włoskie, gdzie królują przede wszystkimdania z makaronu i pizze, które można spotkać dosłownie wszędzie. Grecy i Rzymianie pokazali mieszkańcom Dalmacji i Istrii jak się produkuje wino, natomiast panowanie Osmańskie wprowadziło do kuchni chorwackiej Sarmę, czyli liście winogron nadziewanie mięsem. Burek to tłusta potrawa z wielowarstwowego ciasta, także pochodzenia tureckiego, która z czasem podbiła wszystkie kraje byłej Jugosławi.
Desery...
Wśród deserów dalmatyńskich najpopularniejsza jest Rozata, którą przyżądza się
z jajek, karamelu, mleka, gorzkiego likieru i podaje na zimno. Nadziewany
naleśnik Palacinka to przysmak z dżemem, roztopioną czekoladą i
siekanymi orzechami. Koniecznie trzeba spróbować rolady Orahnjaca, która jest nadziewana
mielonymi orzechami włoskimi. Fritule to chorwackie małe pączki, które
piecze się na specjalne okazje i święta Bożego Narodzenia. Przypominają włoskie
Zeppole i weneckie Fritole, zawierają alkohol, cytrynę i rodzynki, posypane
cukrem pudrem. Można je też porównać do holenderskich „Oliebollen“, które są wieksze i wypełnione kremem,
ale równie kalorycze i pyszne. Do mniej tradycyjnych przysmaków należy Burek
przypominający
ciasto francuskie nadziewane serem lub jabłkami, a w wersji nie na słodko
z mięsem. Możemy skosztować również Ravioli, czyli słodkich pierożków z migdałami, likierem i
cynamonem.
Chorwaci pięką z pasją przeróżne rodzaje pieczywa, ciast, rolad i
strudli. Wybór jest tak duży, że zawsze będziemy zaskoczeni tym, co pojawi się
na stole. Jednak czym byłaby chorwacka kuchnia bez kieliszka dobrego chorwackiego
wina. Podaje się je obowiązkowo do każdego dania, bo dopiero ono sprawia, że
nasz posiłek jest kompletny.
Comments
Post a Comment