Ciasto ze sliwkami
Kilogram pysznych śliwek z Polski nie mógł się zmarnować. Moje śliwki węgierki prosto z przydomowego ogrodu były bardzo słodkie i nadały ciastu wyjątkowego aromatu i wilgotności. Ciasto zniknęło tak szybko, jak się pojawiło. Warto wiedzieć, że popularna śliwka domowa ma swoją ojczyznę w rejonie Kaukazu oraz Azji Mniejszej. Jako pierwsi śliwy zaczęli uprawiać Persowie, a w Europie Grecy i Rzymianie. Śliwka węgierka przywędrowała do Polski z Węgier i stąd jej nazwa. Przepis jest bardzo prosty, serdecznie polecam!!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego :D
Składniki:
- 250 g margaryny, np. Rama
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg śliwek
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy.
- Margarynę rozpuszczamy, studzimy, dodajemy do cukru z jajkami, następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i wszystko jeszcze raz mieszamy.
- Masę wylewamy do dużej prostokątnej blaszki.
- Śliwki myjemy, kroimy na półówki, wyjmujemy pestki i układamy na wierzch masy.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 40-50 minut. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego :D
Comments
Post a Comment