Ciasto ze sliwkami

Kilogram pysznych śliwek z Polski nie mógł się zmarnować. Moje śliwki węgierki prosto z przydomowego ogrodu były bardzo słodkie i nadały ciastu wyjątkowego aromatu i wilgotności. Ciasto zniknęło tak szybko, jak się pojawiło. Warto wiedzieć, że popularna śliwka domowa ma swoją ojczyznę w rejonie Kaukazu oraz Azji Mniejszej. Jako pierwsi śliwy zaczęli uprawiać Persowie, a w Europie Grecy i Rzymianie. Śliwka węgierka przywędrowała do Polski z Węgier i stąd jej nazwa. Przepis jest bardzo prosty, serdecznie polecam!!


Składniki:

  • 250 g margaryny, np. Rama
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg śliwek

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy. 
  2. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, dodajemy do cukru z jajkami, następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i wszystko jeszcze raz mieszamy.  
  3. Masę wylewamy do dużej prostokątnej blaszki.
  4. Śliwki  myjemy, kroimy na półówki, wyjmujemy pestki i układamy na wierzch masy.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 40-50 minut. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.









Smacznego :D

Comments

Popular Posts