Babka Wielkanocna
Jeżeli macie dość słodkich i kalorycznych ciast i deserów, musicie koniecznie spróbować tej lekkiej i przepysznej babki. Ten przepis wykorzystałam na Wielkanoc. Może trochę po terminie, ale pomyślałam, że warto go tutaj zaprezentować. Z resztą babka smakuje o każdej porze roku ;) Jej wyjątkowość polega na starej, a zarazem bardzo prostej recepturze oraz tym, że pieczona jest w stuletniej foremce. Bardzo stara foremka i prawie półtorej godziny w piekarniku nadaje jej chrupiącą i kruchą skorupkę. Oczywiście można także dodać osobną warstwę kakao i upiec babkę marmurkową. Przepis i foremkę pożyczyłam od mojej sąsiadki.
Składniki:
- 8 jajek
- 500 g margaryny, np. Rama
- 500 g cukru
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Za pomcą miksera margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać po kolei wszystkie jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sok z cytryny i wszystkie składniki starannie połaczyć.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 175-180 st. zależnie od foremki do 1,5 godziny.
SMACZNEGO!!
Comments
Post a Comment