Torcik czekoladowy Spekulatius
Ostatnia szansa upieczenia czegoś pysznego w starym roku przyszła wraz z Sylwestrem. Kolejny przepis ze sprawdzonej strony i magazynu kulinarnego Lecker.de. Niesamowicie kaloryczny tort czekoladowy osłodzi każdemu zabawę sylwestrową i udany pierwszy dzień Nowego Roku. Tort ten nie wymaga pieczenia, więc jest szybki w przygotowaniu. To jeden z najlepszych wypieków, jakie do tej pory zrobiłam. Ciasteczka Spekulatius z przepisu na tort czekoladowy pochodzą z Holandii, Belgii, ale rozpowszechnione są też w niemieckiej Nadrenii i Westfalii. Podczas gdy w Niemczech Spekulatius można kupić wyłącznie w okresie świątecznym, to w Holandii dostępne są przez cały rok. Oczywiście można je zastąpić podobnymi ciasteczkami, które smakują kardamonem, goździkami i cynamonem. Do masy dodałam gorzkiej czekolady o zawartości 45% kakao.
Składniki na 16-20 kawałków:
- 600 g gorzkiej czekolady
- 450 ml śmietany kremówki (30%)
- 300 g ciastek Spekulatius
- 175 g masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- kakao do posypania
- olej do wysmarowania formy
- worek na mrożonki (6L)
Przygotowanie:
- Śmietanę wlewamy do garnka i pogrzewamy. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, mieszając aż się rozpuści i powstanie gładka masa czekoladowa. Masę dzielimy na pół, przelewamy do dwóch miseczek i studzimy. Następnie schładzamy ją w lodówce około 1½ do 2 godzin.
- Kruche ciasteczka Spekulatius wrzucamy do dużego worka o pojemności 6 litrów i za pomocą wałka kruszymy całą jego zawartość. Ciastka można pokruszyć szybciej i łatwiej za pomocą miksera.
- Masło roztapiamy w garnku, mieszamy z pokruszonymi Spekulatius i likierem pomarańczowym. Dno foremki do ciasta o średnicy 26 cm smarujemy cienko olejem. Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie na dnie foremki i gotową wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Czekoladę ze śmietanę miksujemy jeszcze przez minutę na puszystą masę i następnie nakładamy ją na spód z ciastek, wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny, posypujemy kakao i zdobimy według uznania. Można także wyłożyć ¾ masy, a resztą kremu udekorować wierzch tortu robiąc gwiazdki za pomocą rękawa lub posypując migdałami.
…a zatem SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012 i smacznego!!
Comments
Post a Comment